Angst en paniek

Angstgevoelens waarschuwen je voor gevaar. Dat is een gezonde reactie. Als je vaak angstig bent voor dingen of situaties die eigenlijk niet gevaarlijk zijn, is er mogelijk sprake van een angststoornis. Je kunt bang zijn voor voor situaties als sociale contacten of werksituaties. Angst kan zich ook uiten in paniek.

Nisha is niet meer dagelijks angstig

Angststoornissen komen veel voor. 20% van de Nederlanders heeft er mee te maken (gehad). Angst en paniek kunnen plezier in je leven behoorlijk verstoren. Gelukkig is er iets aan te doen.

Kenmerken van angst of paniek

Misschien herken je jezelf in het volgende:

  • Je hebt hartkloppingen, druk op je borst of een beklemmend gevoel;
  • Je hebt een droge mond;
  • Je slaapt slecht of kan je niet concentreren;
  • Je hebt gespannen spieren;
  • Je bent nerveus, prikkelbaar of rusteloos.

De lichamelijke ervaringen bij een paniekaanval kunnen zo heftig zijn dat je kunt denken dat je een hartaanval hebt. Of dat je je verstand verliest. Dat zijn nare ervaringen.
Om deze ervaring niet nóg eens mee te maken probeer je de situaties waarin je de paniekaanval had te vermijden. Of je bent zo bang voor een nieuwe angstervaring, dat je voortdurend stress ervaart. Je hebt angst voor de angst. Angst en het vermijden van situaties kan grote impact hebben op je dagelijks leven.

Wat kun je zelf doen?

Zorg goed voor jezelf
Gezond eten, elke dag bewegen, een goede nachtrust en structuur in je dag hebben een gunstig effect hebben op je mentale gezondheid. Probeer ook contact te houden met vrienden, collega's of familie.

Praat erover
Praten over je gevoelens lucht op. Soms ontdek je dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt. Familie, vrienden of collega’s kunnen je steunen bij wat jij ervaart.

Zelfhulp
Mindfit biedt gratis online modules waar je direct mee aan de slag kunt. Je vindt er oefeningen en informatie. Ook ervaringen van anderen kunnen je helpen bij wat jou bezig houdt. Via podcastplatform InTalk kun je luisteren naar de ervaringsverhalen en tips van anderen.

Een training doen
Soms heb je al voldoende aan wat extra ondersteuning in de vorm van een training of een cursus. Zoals een cursus Mindfulness, omgaan met stress of een looptraining. Kijk eens bij Impluz voor een training bij jou in de buurt.

Behandeling bij angststoornissen

Angst kan goed behandeld worden. Er zijn verschillende behandelingsmethoden mogelijk zoals CGT, EMDR of ACT. Welke behandeling bij jouw vraag past, is persoonlijk. Mindfit maakt samen met jou een plan op maat.

Zet de volgende stap

Blijf je last houden van je mentale klachten? Ga dan naar je huisarts.
Met een verwijzing van je huisarts kun je bij Mindfit terecht. We helpen je graag weer op weg.

Zoek locatie